rockyjasmine

Djur på bokstaven C och E

Kategori: Allmänt

Chinchilla

Chinchillor (Chinchilla) är ett släkte av däggdjur inom ordningen gnagare som tillhör familjen harmöss. I sin naturliga miljö lever de bland träd eller klippskrevor i Anderna på 3000-5000 meters höjd. Födan består av en näringsfattig vegetarisk diet beroende på vad de karga torra sluttningarna kan erbjuda i form av örter, blommor, gräs, bark, frukt och annan höglänt bergsvegetation. Chinchillorna är sociala djur och lever i flockar om 15 till 100 individer. Chinchillan är normalt mest nattaktiv, men tama chinchillor ställer ofta om dygnsrytmen till ett mer dagaktivt liv. Släktets närmaste släktingar är djurgruppen viscacha.

Chinchilla är en gnagare som är nära släkt med marsvin och piggsvin. Dess vilda motsvarighet lever i bergskedjan Anderna i Peru, Bolivia, Chile och Argentina. De lever i klippiga karga bergsregioner. De har fötts upp i fångenskap sedan 1923 framför allt för sina pälsar. Vissa chinchillor som hade mindre fin päls började säljas som husdjur, och idag föds djuren upp för båda ändamålen. Arten liten chinchilla (Chinchilla lanigera) är vanligast som husdjur.

Chinchillans päls anses vara världens mjukaste och tätaste, 30 gånger mjukare än människohår, och högsta densiteten hår per kvadratcentimeter bland landdjur (Över 20.000 per kvadratcentimeter). Detta ger ett utmärkt skydd mot såväl parasiter som kyla. Jämför med att du som människa har vanligtsvis ett hårstrå som växer ur en hårsäck mot en chinchilla som har cirka 70 hårstrån som växer ur en hårsäck. Detta tros vara den största anledningen till att många pälsallergiker kan tåla chinchillor.

Pälsfärgen (teckning) är vanligtvis mörkgrå till silvergrå, även om selektiv avel har skapat vita, bruna, beiga, svarta, violetta, och flerfärgade variationer.
Chinchillan blir könsmogen vid omkring 5-9 månaders ålder och kan föda ungar upp till 8 års ålder. Honan har flera ägglossningar under brunstsäsongen som varar mellan november och maj. En graviditet varar ganska så exakt i 111 dagar och ger vanligen en kull på 1-3 ungar. Ibland blir det upp till 5 eller 8 ungdjur men detta är mycket ovanligt. En ung chinchilla som är vid födelsen 30 till 60 gram tung lämnar sina föräldrar 10-12 veckor gamla. Honan blir mottaglig för en ny graviditet bara ett par dagar efter det att hon fött en kull. Därför brukar chinchillaägare separera hona och hane temporärt då det är mycket ansträngande för honan att både dia en kull och vänta en till. I naturen har chinchillan 2 till 3 kullar om året.
Dess främst eftertraktade egenskap som också gjorde chinchillan sitt namn i förnäma västvärlden - den ovanligt täta fina pälsen - började användas i Europa efter att spanska conquistadorer på 1500-talet fört med sig pälsverk av chinchilla från Chile. Chinchillapälsen blev snabbt en hett eftertraktad trend, och den med tiden allt större efterfrågan drev nästan arten till utrotning i slutet av 1800-talet men hejdades av chilenska myndigheterna som införde jaktförbud. 1923 startade den moderna chinchillauppfödningen då elva individer exporterades från Chile till USA.

I mitten av 60-talet började intresset för chinchillan som sällskapsdjur spridas från pälsfarmerna som nu fanns i tiotusental. Husdjursbeståndet växer med chinchillans tilltalande fördelar, vilka generellt anses vara att de är lättskötta, billiga att utfodra, vänliga och allergisäkra.

Chinchillans popularitet som husdjur, både rent familjedjur och avels/utställningsverksamhet ökade markant under 90-talet. Chinchillan är inte lämplig som keldjur till barn då chinchillan är väldigt känslig för ovarsam hantering. I dagsläget får chinchillan alltjämt ses som ett relativt okänt husdjur men populariteten är fortsatt hög om än inte på 90-talets nivå. En tydligt ökande trend bland chinchillaintresserade är intresset för udda färger och teckningar.

Chinchillor behöver en rymlig bur med möjligheter till avskildhet och klättring. Enligt Djurskyddsmyndighetens rekommendationer skall alltid minst två individer hållas tillsammans. Som husdjur kan en chinchilla med korrekt skötsel och välanpassad utfodring uppnå omkring 20 års ålder, men vanligast är 7-10 år.
Chinchillauppfödare försöker framhäva olika pälsteckningar och kroppsformer, men vanligast är den viltfärgade grå chinchillan. Aveln eftersträvar allt större särdrag i utseendet då chinchillorna värderas högre när färg och teckningar är ovanliga. Experimenterandet med teckning och kroppsform har liksom hos andra djurarter börjat resultera i symptom på genetiska defekter när ogynnsamma genmutationer framkommer i aveln. Mängden genetiska problem ökar i samma grad som de framavlade variationerna avviker från den vilda chinchillans genom.

Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/



Citronfjäril

Citronfjärilen (Gonepteryx rhamni) är en dagfjäril och övervintrar som fullbildad fjäril - imago. Arten förekommer över stort sett hela den palearktiska regionen; från Nordafrika i söder upp till norra Europa; österut över hela Europa via Turkiet och Kaukasus, genom Sibirien ända bort till Östasien.

Citronfjärilar flyger från mars och långt in i september. Då den övervintrar som imago kan citronfjärilen ses redan tidigt på våren. Citronfjärilen utvecklas till fjäril under hösten, men parar sig inte förrän på våren. Den enskilda individen lever ovanligt länge för att vara en fjäril, och det händer att övervintrade individer fortfarande är i livet då nästa generation kläcks i början på juli.

Äggen ser ut som små gula spetsiga spolar och återfinns ensamma vid värdväxtens knoppar. Äggen mognar på en vecka. En hona kan lägga mer än 500 ägg under sin livstid.

Larven är grön med en vit rand på sidan och har åtta par fötter. Larven lever på samma kvist av brakved eller getapel som modern lade ägget på. Citronfjärilens larvstadium varar omkring en månad.

Puppan är gulgrön och har en ljusare strimma längs sidan. Den buktar starkt utåt på undersidan och har en spetsig topp. Puppan bildas på den växt där larven har levt och efter runt två veckor är imagon färdigbildad.

Som imago har citronfjärilen sugsnabel och suger nektar. Den är mycket känd för sina gula vingar, som dock hos honorna är väsentligt blekare än hos hanarna. Både honor och hanar har en orange fläck på varje vinge. Framvingarna är dessutom svarta precis där de ansluter till kroppen. När övervintrade individer vaknar, så livnär de sig på nektar från tussilago och olika viden, men när det finns fler blomarter att välja på så föredrar de röda eller blå blommor; till exempel olika tistlar.


Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/ 


 
Chihuahua

Chihuahua är en av världens minsta hundraser. Rasen är uppkallad efter delstaten Chihuahua i Mexiko, varifrån de härstammar. Rasen blev accepterad i USA år 1900. Det finns två olika arter av chihuahuan; lång- och korthårig, de är annars helt lika men den långhåriga chihuahuan har mjuk lång päls medan den korthåriga har kort och ganska sträv päls. År 2006 registrerades 1 400 chihuahuor i Sverige, vilket gör den till en av landets populäraste hundraser. 1951 importerades de första två hundarna till Sverige men rasen fick sitt genombrott först 1958.[1]
Chihuahuan är en pigg, alert, livlig och mycket modig hund. Den är mycket ägarmedveten, tyr sig till sin ägare och sin flock och tvekar inte att försvara flocken och reviret mot fara och inkräktare. Skäller ofta på både människor och hundar men kryper sedan gärna upp i främmande människors knän när den väl insett att faran är över. Man skulle kunna påstå att chihuahuan är en stor hund i en liten hunds kropp.
Det finns korthårig och långhårig chihuahua. Även om pälsmängden hos de långhåriga kan variera finns det inga "semi-långhår" eller dylikt.
Korthårig: Hos den korthåriga chihuahuan ska pälsen vara tämligen kort, rak, glänsande och åtliggande. Kring halsen och på svansen ska den vara något längre.
Långhårig: Hos den långhåriga chihuahuan ska pälsen vara lång och mjuk med fin struktur. Den kan vara antingen rak eller lätt vågig. Pälsen ska vara längst på svansen, där den bildar en plym, på baksidan av frambenen och av låren, på tassarna samt runt halsen, där den ska bilda en krage. Längre päls ska finnas även på örats ytterkant, men örontippen ska vara korthårig.
På huvudet och framsidan av benen ska pälsen vara kort.

Huvud: Skallen ska ha en väl rundad äppelform.
Stopet ska vara mycket markerat, djupt och brett. Nospartiet ska vara kort och sett från sidan rakt. Nostryffeln ska vara måttligt kort och peka lätt uppåt. Läpparna ska vara tunna och sluta tätt an.
Bettet ska vara ett sax- eller tångbett. Över- eller underbett betraktas som allvarliga fel.
Ögonen ska vara stora, runda, mycket uttrycksfulla och helt mörka, dock ej utstående. Ljusa ögon är tillåtet men inte önskvärt.

Hals: Halsen ska ha en lätt välvd nacklinje utan löst halsskinn. Den skall vara medellång och vara kraftigare hos hanhundar än hos tikar.
Hos den långhåriga varianten är en krage av längre päls mycket önskvärt.

Kropp: Kroppen ska vara kompakt och välbyggd. Manken ska vara svagt markerad.
Ryggen ska vara kort och stark.
Länden ska vara mycket musklös.
Korset ska vara brett, kraftigt och nästan plant.
Buklinjen ska vara tydligt uppdragen.

Svans: Svansen ska vara högt ansatt och av måttlig längd. Den skall vara bred vid ansättningen och gradvis smalna av mot spetsen. Svansföringen är ett mycket viktigt särdrag hos rasen. Svansen ska antingen bäras högt i en öppen båge eller i en rundad halvcirkel med spetsen pekande ned mot ländpartiet. Svansen bärs hängande i vila med en lätt krok.


Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/ 



Ekorre

Ekorren är rödbrun på ovansidan men blir vintertid gråare (i vissa nordliga områden helt grå, s.k. gråverk). Undersidan är gräddvit. Variationer i pälsfärg gör att vissa stammar är mörkare eller gråare. Pälsen skiftas två gånger årligen. Vinterpälsen är tjockare och längre, och har också markanta örontofsar vilket andra ekorrarter saknar. Vinterpälsen bärs mellan augusti och november. Pälsen av ungdjur är svartbrun eller rödbrun.

Kroppslängden uppgår till 24-30 cm förutom svansen som är 17-20 cm. Vikten är mellan 200 och 450 g. Hanen och honan är lika stora.

Ekorren har en karakteristisk svans, vars syfte tros vara att hjälpa till att hålla balansen när den hoppar mellan grenar och kan hålla ekorren varm när den sover.

Frambenen är kortare än bakbenen och har rudimentär tumme. Den har långa, vassa, krökta klor som hjälper den att klättra i träd. Ögonen är stora och utstående.

Lätet är smattrande eller tjattrande, men även andra ljud förekommer. Varningsropet är ett metalliskt "tjiuck".

På marken rör den sig uteslutande genom språng. Spåren som den efterlämnar sig har de större bakfötterna först och de mindre framfötterna bakom, båda sida vid sida. Avtrycken består av fem spretande tår i bakfotsspåret och fyra i framfotsspåret[2].

Ekorren är aktiv på morgonen och sent på kvällen. Mitt på dagen vilar den ofta i sitt på bo för att undvika värme och fåglar. På vintern är dagsvilan kortare. Vid dåligt väder kan ekorren stanna i boet i flera dagar i sträck. Ekorrar kan simma, men det går väldigt sakta.

Ekorrar lever ensamma och delar helst inte mat med andra. Utanför parningssäsongen och på vintern kan flera ekorrar dela bo för att hålla värmen. Ekorren är ganska oskygg för människor, därför är det ett av de skogsdjur vi ser oftast.

Dess hemområde är i mellansveriges skogslandskap ca 20 hektar för honor och ca 100 hektar för hanar. I blandat skogs- och jordbrukslandskap ca 4 hektar (honor) och ca 10 hektar (hanar). En förklaring till skillnaden mellan könen kan vara att honorna begränsar sig till vad som behövs för att föda upp ungarna medan hanarna är intresserade av att para sig med så många honor som möjligt[2].

Ekorrar bygger eget bo av ris eller kvistar eller övertar andras, ofta större övergivna fågelbon. Nästan vad som helst i ett träd duger men den föredrar håligheter - gamla hackspettbon, holkar, hål i stammar.

Dräktighetstiden är 32-40 dygn. Ekorren är polygam och har individuellt varierande parningsrytm, varför nyfödda ungar kan påträffas hela våren och sommaren. Ungarna är 1-7 i varje kull, honan får 2 eller 3 kullar per år, den första i februari eller mars. De blinda ungarna öppnar ögonen efter omkring 14 dagar och lämnar boet efter 5-6 veckor men blir kvar i födelseområdet till hösten. Ungarna diar i 10 veckor och börjar äta fast föda vid 7 veckors ålder. Vid 12 månaders ålder är ekorren könsmogen. Livslängden i det vilda är normalt ca 3 år, men vissa individer blir ända upp till 6-7 år gamla, och i fångenskap ännu äldre.

Huvudfödan är växtföda, så som barrträdsfrön och -blommor, framförallt granens hanblommor. Den äter också ollon, nötter, tallbark, svampar, bär, bladlöss och fågelägg. Ekorren efterlämnar sig kottar som är ofullständigt rensade. Tvärtemot vad som normalt antas kan inte den röda ekorren effektivt smälta ekollon (vilket däremot den grå ekorren kan).

De kan ta bort bark från träd för att komma åt saven. 60-80% av den vakna tiden går åt till att äta och samla mat. Överbliven mat sparas i gömmen, nedgrävda eller i hål i träd, som den kan äta när det blir brist på mat. Ekorren kommer inte alltid ihåg var den gömt maten och får därför leta efter den igen när det behövs. Många gömmen återfinns aldrig. Ekorrar har inga revir utan flera ekorrar kan leta mat inom samma område.

Ekorren lever främst i barrskog men finns även i lövskog.

Arten förekommer i hela Europa och norra Asien, nordgräns vid tundran, sydgräns från Medelhavet över Kaukasus, södra Uralbergen, centrala Mongoliet till nordöstra Kina.

I Europa är ekorren hotad eller undanträngd av den införda grå ekorren (Sciurus carolinensis) i främst Storbritannien (införd, aktiva begränsningar av utbredningen bedrivs) och Italien (förrymda djur från fångenskap), och utsatt för habitatfragmentering. Den grå ekorren förefaller kunna tränga undan den röda med stort genomslag. Förrymda djur i Italien har lokalt kraftigt decimerat den röda stammen och i England är stammen kraftigt reducerad ända upp till skotska gränsen. Den grå ekorren sprider sjukdomar som är dödliga för den röda ekorren och den kan utnyttja viss föda mer effektivt (bland annat ekollon). Undanträngningen är inte aktiv utan består i försvagning från sjukdom och minskat födounderlag. Den röda ekorren reproducerar sig också långsammare när populationen utsätts för tryck. Internationella naturvårdsunionen ger den därför hotstatus missgynnad[1].

Ekorrar har fint skinn som tidigare var värdefullt. Jakt på ekorrar var därför tidigare vanligt. Numera har skinnet obetydligt värde. Den heraldiska termen vair syftar på ekorrskinn (se också gråverk).

Naturliga hot är större rovfåglar som ugglor, duvhök, vildkatt och trädmård. Hermelin tar ungar. Ekorrar som överraskas på marken kan ibland falla offer för hundar, tamkatter eller räv.

I Sverige är ekorren är vanlig i skogsområden i hela landet, med undantag endast för fjällbjörkskogen, där den endast förekommer sällsynt. Den trivs i städernas parker och trädgårdar.


Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/ 



Ekoxe

Ekoxe, (Lucanus cervus) är Europas största skalbaggeart. I Sverige finns den främst i ekskog i Skåne och Blekinge, östra Småland och Östergötland upp till Mälaren. Den finns också på Öland. Arten är Blekinges landskapsinsekt.

Ekoxen har ett mycket karakteristiskt utseende och är därför omöjlig att förväxla med någon annan art. Hanen kan uppnå en kroppslängd av cirka 8,5 cm. Honan är ungefär hälften så stor och har mycket mindre käkar. Det tar ca 5 år för larven att utvecklas, men som fullvuxen lever exoxen bara några veckor, från midsommar och framåt. Larven lever främst i stubbar och döda rotdelar och som fullvuxen livnär den sig på sav från gamla ekar. De stora käkarna används av hannarna som vapen vid parningstider. Den är fridlyst i Sverige.


Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/ 



Elefant

Elefanter är en familj bland däggdjuren, närmare bestämt av ordningen snabeldjur. Elefanterna är den enda familj av snabeldjur som inte dött ut.

Familjen elefanter innefattar förutom asiatisk elefant, afrikansk stäppelefant och afrikansk skogselefant också mammutar och andra utdöda grupper tillhörande ordningen snabeldjur. De nu levande elefantarterna brukar benämnas egentliga elefanter.

Elefanter har en kraftig snabel med vilken de kan fatta tag om olika saker, bland annat blad och grenar. Snabeln kan även användas för att spruta vatten på elefantens rygg när den badar.

Elefanterna lever tillsammans i grupper av honor och ungar. Grupperna består av cirka 20 individer, som är sociala och har starka familjeband. Vuxna elefanttjurar lever ofta ensamma.

Elefantens föda består av gräs, löv, frukter och små grenar och kvistar. Elefanter är väldigt beroende av vatten och håller sig aldrig för långt borta från ett vattenhål. Elefanter äter 100 till 150 kg växtmaterial och dricker upp till 200 liter vatten per dag. Elefanter har 24 uppsättningar med tänder, som används för att mala sönder maten. När den sista uppsättningen tänder har slitits ut så svälter elefanten ihjäl.

Elefantens uppgivna livslängd är ofta överdriven, mellan 40-60 år är normalt.

På elefanten har överläppen och nosen vuxit samman och bildar elefantens snabel. Den afrikanska elefantens snabel har två "fingrar", medan den asiatiska har ett. Den afrikanska kan därför fatta tag om saker med sina "fingrar", medan de indiska elefanten rullar sin snabel runt föremålet.

Elefanterna blir könsmogna vid tolv- till fjorton års ålder och får ungar vartannat till vart fjärde år. Elefanterna har en gemonsnittsvikt på ca 6 ton. Elefanternas snabel är väldigt användbar. Med den kan den svalka hela kroppen genom att sprida sand och vatten på ryggen. Elefanternas huvud väger ca 500 kilogram. Elefanter har ett rikt känsloliv. De kan skratta, leka och gråta. De kan alltså visa såväl glädje som sorg. Om en unge är dödfödd så sörjer de. När en familjemedlem eller någon annan närstående eller god vän, till exempel en människa, som varit borta en tid så visar de sin glädje vid återseendet.


Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/ 



Eremitkräfta

Eremitkräftor (Paguridae) är en familj av kräftdjur. De allra flesta lever i vatten, men några arter är landlevande. Ett särdrag är att de har en mjuk och känslig bakkropp. För att denna ska skyddas från skada letar eremitkräftan upp ett skal från en död snäcka, som den bär kring bakkroppen. Tidigare trodde man att byten av skal bara sker då eremitkräftan vuxit ur sitt skal. Nyare experiment av marinbiologer har dock visat att byten sker mycket oftare. Vad detta beror på vet man ännu inte. Landlevande eremitkräftor är vanliga som husdjur, bland annat på grund av att de är så lättskötta.

Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/ 



Elritsa

Elritsa (Phoxinus phoxinus) är en art i familjen karpfiskar. Den är Dalarnas landskapsfisk.
Elritsan är en ganska liten fisk, i Sverige upp till ca 12 cm. Honan är något större än hanen. Färgerna varierar, men ryggen och sidorna är oftast olivgröna, med en lätt bronsglans och buken är gul eller vit. Under lektiden i juni och juli får hanen en rödaktig nyans på buken och små, hårda vita knölar på huvudet.
Elritsan är vanlig och finns i nästan hela Europa, utom i Spanien, Portugal, södra Italien och Grekland. Den finns också i norra Asien, hela vägen bort till Berings hav, utom i arktiska områden.
Elritsan föredrar svalt vatten med hög syrehalt. Den är en opportunist som äter allt den kan hitta, från olika smådjur till bitar av vattenväxter och alger. Själv är den viktig föda för större rovfiskar och fiskande fåglar. För att undvika dessa är elritsan snabb och noga med att gömma sig och bildar gärna stim, även tillsammans med andra arter.

Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/ 


Nu fick ni både C och E :D

Fakta om djur på bokstaven D

Kategori: Allmänt

Dromedar

Dromedar är lätt att skilja från arten kamel på grund av att den bara har en puckel. Vuxna dromedarers kroppslängd ligger mellan 2,3 och 3,4 meter, mankhöjden mellan 1,8 och 2,3 meter och vikten mellan 300 och 700 kilogram. Svansen är med en längd av cirka 50 centimeter jämförelsevis kort. Pälsen är oftast sandfärgad men det förekommer även andra färger från vitaktig till extremt mörkbrun. Djurets hjässa, nacke, hals och rygg är täckt med långa hår.

Dessa djur har en lång hals och ett långsträckt huvud. Överläppen är kluven och de springformiga näshålorna går att sluta. Dromedaren har tydligt långa ögonfransar. Större broskansamlingar finns på bröstbenet, armbågsleden, handloven och knäet. Fötterna har som hos alla kameldjur två tår. Även djurets mage är som hos de andra arterna delad i flera kamrar.
Dromedaren kan klara sig utan vatten i 1-2 veckor och kan dricka uppåt hundra liter vid samma tillfälle. Dromedaren kan vid god tillgång på föda spara fett i sin puckel och på så sätt lagra energi till perioder med sämre födotillgång. Livslängden för en dromedar är runt 25 år, men de kan i vissa fall bli upp till 50 år gamla.
Dromedarer lever i Nordafrika och västra Asien. En vild population finns även i Australien och denna har sitt ursprung i domesticerade djur som togs till kontinenten för att tjäna som transportdjur i öknen.

Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/



Dingo

Dingon (Canis lupus dingo) är en förvildad hund som främst finns i Australien, men även på ett fåtal platser i Sydostasien. Dingon anses vara en domesticerad och därefter förvildad form av den indiska vargen.

Dingon är oftast guldfärgad men kan även vara svart och brun. Den har inte hundens skall utan ylar som vargar.

Dingon lever på kaniner, fåglar, små pungdjur, ormar, och ibland får. Oftast jagar den på natten. Den lever i grupper och parningstiden är på hösten. Ungarna (oftast 1-3) stannar hos sina föräldrar i ungefär ett år.

Dingon kom med människan till Australien för ungefär 3 000 till 5 000 år sedan från Asien. De jagas ofta illegalt då de inte helt sällan ger sig på får.

Aboriginerna kallade dingon för warrigal. Aboriginerna använde förr tama dingoer som jakt- och vakthundar.

När dingon jagar så tröttar den först ut bytet och sedan springer de ikapp djuret och biter det till döds. De undviker bytets sparkar eftersom en spark kan vara dödande för en dingo.

Dingon lever i familjegrupp. Den försvarar sitt revir.

Parningstiden är på hösten eller tidiga vintern. Honorna kan uppvaktas av upp till 10 hanar tills de väljer ut en av dem. Efter sedan ca 9-10 veckor föds valparna.

Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/



Dödskalleapa

Dödskalleapor kan bli 23 till 37 centimeter långa. Sen tillkommer en 35 till 42 centimeter lång svans. Pälsen är kort och tät. Dödskalleapans nos är svart och hjässan mörk. Ansiktet och öronen är vita och kroppen gulbrun till gulgrön med en antingen vit eller lite gulvit undersida.Den har fått sitt namn efter ansiktet. Anmärkningsvärt är att deras hjärnvikt är störst i förhållande till kroppsvikten av alla primater. Förhållandet är 1:17 medan det hos människan ligger vid 1:35.
De lever i djungeln i norra och centrala Sydamerika, söderut till Bolivia och Brasilien. De finns också i Centralamerika, norrut till Costa Rica.

De lever i flockar på ungefär 30-40 djur i fuktiga skogar och längs flodstränder. De äter frukter och insekter. Ibland tar de även nötter, knoppar, ägg och mindre däggdjur. Trots namnet dödskalleapa är de väldigt livliga apor.

I motsats till andra primater använder de svansen inte som griporgan under klättringen utan för att hålla balansen och ibland som redskap. Dödskalleapor rör sig mycket snabbt i träden och fick därför namnet ekorrapor. För att skydda sig mot rovfåglar, som är deras största fiender, har dödskalleapor olika läten.

En känd dödskalleapa är den påhittade Herr Nilsson i filmerna baserade på Astrid Lindgrens böcker om Pippi Långstrump.
 
Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/



Delfin

Vanlig delfin (Delphinus delphis) är ett däggdjur av familjen delfiner som lever i haven. Den kan bli drygt två meter lång och väger omkring 80 kg.

Fram till mitten av 1990-talet betraktades Delphinus delphis som en enda art men idag delas släktet Delphinus av några zoologer upp i kortnosad vanlig delfin som fortfarande bär det vetenskapliga namnet Delphinus delphis och i långnosad vanlig delfin (Delphinus capensis). Trots sitt namn är vanlig delfin inte den delfin som människan mest förknippar med delfiner - den rollen har istället flasknosdelfin eller öresvin som brukar hållas på delfinarier.

Den vanliga delfinens utbredningsområde sträcker sig över hela jorden runt ekvatorn, samt i norra delen i höjd med USA, och söderut i höjd med södra Afrika.

Den enda arten delfiner som lägger ägg kallas för sadius delphinus.

Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/



Daggmask

Daggmask (Lumbricus) är ett släkte i familjen daggmaskar, som tillhör fåborstmaskarna i klassen ringmaskar.

Släktet omfattar flera arter, till exempel:

Det finns i Sverige ungefär 15 arter. Dessa går att identifiera med en bestämningsnyckel utarbetad av Lofs.[1] Det är ett enkelt schema som tar fasta på detaljer i signalementet, eller beteendet som daggmasken har, art för art.

Maskar är viktiga i ekosystemet eftersom de dels bryter ned växtdelar genom att de utgör maskens föda och vidare så både syresätter och dränerar maskarna marken genom sina gångar. Att maskarna ofta syns efter regn beror på att de då kan byta vistelseort utan att bli uttorkade.

Daggmaskar används ofta som agn vid mete.
Daggmaskarna är tvåkönade som bildar både ägg och sperma. De parar sig genom att byta sperma med varandra. Säden placeras i "lagringsfickor" på varandra. Vid äggläggningen avger masken ett slembälte. Masken drar sig baklänges ut ur det och lägger äggen så att de blir befruktade när de passerar förbi spermafickorna. En daggmask kan inte para sig med sig själv.

Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/


Tog Lite tid men nu är bokstaven D här oxå :D

Fakta om djur på bokstaven B

Kategori: Allmänt

Brunbjörn

Brunbjörn (Ursus arctos) är ett växt- och köttätande däggdjur som ingår i familjen björnar. Grizzlybjörn, kodiakbjörn och den utdöda mexikanska brunbjörnen är alla underarter till brunbjörn. Brunbjörnen är Härjedalens landskapsdjur.

Brunbjörnen känns igen på sitt stora huvud, små ögon och öron samt puckeln över frambogen/skulderpartiet. Pälsen är tjock och färgen varierar från ljusbrun till mörkbrun. Yngre björnar har ofta en ljusare halsbandslik teckning runt halsen. Längd från nos till svansrot är cirka 2,8 m, mankhöjd cirka 1,5 m. Vikten varierar beroende på årstid, men är som störst på hösten innan vintersömnen. Medelvikten för en hanne är 100-300 kg, för en hona 60-200 kg. Den största brunbjörn som fällts i Europa sköts i Buddbyn utanför Bodens kommun under 90-talet och vägde 338 kg.

Både kött och vegetarisk mat är björnens föda. Den äter vad den hittar och menyn består av växter, frukter, insekter, byten och kadaver. Svensk forskning har visat att bär utgör omkring 45 %[3] av den sammanlagda födan på ett år. Den näst viktigaste födan är myror, motsvarande 20 %.[3] Björnen äter även gräs, örter och kadaver[3]. De är specialiserade på att slå älgkalvar, och i Sveriges björntätaste område Dalarna (20-25 björnar/1 000 km2) dödas årligen omkring 25 %[3] av älgkalvarna av björn. Men brunbjörnen kan även slå vuxna älgar.

Det sammanlagda energiintaget under våren och sommaren är 17-33 MJ (4 000-8 000 kcal) per dag. Under hösten, före vintersömnen, är intaget cirka 84 MJ (20 000 kcal) per dag. Under sömnen så äter eller dricker björnen ingenting.

Björnens kranium visar att den är allätare. Den har långa hörntänder som används för att döda bytet (rovdjurständer). Den har även kindtänder med stora flata ytor som används för att mala sönder den vegetabiliska födan.

Vartannat år föder honan en till fyra ungar som väger mellan 1 till 2 kg vid födseln. Ungarna uppfostras helt av modern och lär sig att klättra upp i träd vid tecken på fara. Ungarna stannar hos modern 1.4-1.5 eller 2.4-2.5 år beroende på deras deras viktuppgång och ett andra år har en positiv effekt på vikten, speciellt om kullen består av en till två ungar.[4]

Nyligen publicerade i Proceedings of the Royal Society of London ett resultat från Björnprojektet där man kommit fram till att björnhonor väljer att para sig med så många hanar som möjligt för att undvika att hanarna dödar avkomman. Hanarna gör detta för att honan ska kunna bli dräktig igen så att hanen kan sprida sina gener vidare. Om hanen däremot känner igen honan så lämnas ungarna ifred. [5]


Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/



Bävern

Bävrar (Castoridae) är en amfibisk däggdjursfamilj i ordningen gnagare som blott innehåller ett enda släkte Castor. Bävrar bygger fördämningar och blir i genomsnitt cirka 15 år gamla. Ordet kommer ytterst från ett urindoeuropeiskt *bhebhru- som betyder något i stil med "brunt djur"; se vidare följande schema.

Familjen består av ett släkte med två arter.

Bävrar kan nå en längd upp till 60cm utan svans och en vikt på ca 25 kilogram. Pälsen är brun och mycket tät. På en kvadratcentimeter hud finns omkring 23 000 hår. Människans hud har bara 600 hår per kvadratcentimeter. Pälsen skyddar djuret mot underkylning och bävrarna rensar den fortlöpande och smörjer in den med ett flottigt ämne, bävergäll. Med sina spolformiga kroppar, med svansen som liknar en fena och med simhud mellan fingrarna är bävrarna perfekt anpassade till livet i vattnet. När bävrar dyker stänger de näsan och öronen. De klarar sig under vattnet utan att andas i upp till 20 minuter.

Bävrar lever alltid i närheten av vattendrag. Där bygger de sina dammar och hyddor av grenar, kvistar och slam. Vanligtvis ligger hyddans ingång under vattenytan. En vuxen bäver kan under en natt gnaga av ett träd med 50 centimeters diameter. När bävern fäller större träd är han enbart ute efter det tunna grenverket högst upp. Är trädet över en viss diameter gnager bävern bara igenom cirka 2/3 av stammen, lagom mycket för att trädet vid nästa kraftiga oväder garanterat kommer att falla. Fenomenet att invänta blåsigt väder har kunnat studeras under många år vid KottlasjönLidingö där en bäverfamilj har etablerat sig sen ett tiotal år tillbaka. Vid tunna stammar gnager bävern helt igenom och släpar sen ner trädet till sitt vattendrag.

Bävrar går inte i ide utan är aktiva hela året. I maj månad föds årskullen som kan bestå av upp till fyra ungar. Barn brukar säga att bävrar äter träd men trädfällandet görs för att få material till dammbyggen och hyddan. Födan består främst av blad, bark, örter och vattenväxter. Bävern fäller även större träd

För 10 000 år sedan utrotades en art av jättebäver (Castoroides ohioensis) i Nordamerika som kunde bli upp till 2,5 meter lång. De kunde krossa sina fiender med svansen som kunde bli upp till 0,7 meter på bredden.

Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/


Blåvalen

Blåvalen, Balaenoptera musculus, är det största nu levande djuret. Så vitt man vet har det aldrig någonsin funnits något större djur på jorden[källa behövs] . Det största kända exemplaret var en hona på 27,6 meter och vägde 187 ton som fångades av den sovjetiska valfångaflottan år 1947.[2] Som jämförelse väger en afrikansk elefant knappt 6 ton i snitt och den största dinosaurien som har levt var Argentinosaurus huinculensis som beräknades väga ungefär 90 ton. Vissa sporadiska fynd indikerar dock att de allra största dinosaurierna kanske matchade eller till och med överträffade blåvalens vikt, men säkra fynd av så stora djur saknas ännu.

Blåvalen har en lång och kraftig kropp. Om man jämför den med andra valar är kroppen mer långsträckt. Huvudet är platt och format som ett U. I den främre delen av munnen finns det runt 300 barder (se nedan). De kan vara upp till 1 meter långa. Ryggfenan är ganska liten och formen varierar från den ena valen till den andra. Att väga en val kan vara oerhört svårt på grund av storleken. De flesta valar som vägts när de var döda har sällan vägts hela, utan ofta styckats ner i olika bitar. Men den vikten som har beräknats ligger på mellan 150-180 ton.

Den kan trots sin storlek bara äta smådjur, företrädesvis krill, som är ett mycket litet kräftdjur. Blåvalen tillhör bardvalarna, och har i stället för tänder s.k. barder, som fungerar som en sil. När valen äter, fyller den munnen med havsvatten, som sedan får sila ut genom barderna. På insidan fastnar då krillen och annan föda. Blåvalens mun är enorm. Endast tungan väger cirka 2,7 ton och ungefär 90 ton vatten/plankton skulle få plats i dess mun.

Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/


Bläckfisk

Bläckfiskar (Cephalopoda) är en klass inom blötdjuren som upprättades av Georges Cuvier 1797. De tidigaste bläckfiskarna ha man hittat som fossil i bergarter som är ca 500 miljoner år gamla, dvs från den övre delen av kambrium). Klassen omfattar över 780 nu levande arter samt ett stort antal utdöda arter.

De bläckfiskar som lever idag kan delas in i två underklasser, fyrgälade bläckfiskar (Nautiloidea) och tvågälade bläckfiskar (Coleoidea). Det finns även en underklass av bläckfiskar som idag är utdöd, Ammonoidea på svenska kallade ammoniter.

Bläckfiskar kan ha över 10 meter långa armar. De kan väga upp till 2 ton och de största har 40 cm stora ögon. Munnen är i regel omgiven av 8 eller 10 armar, som är försedda med kraftiga sugskålar. Sedan har munnen två hornartade käkar och kitintaggar. Ögonen är högt utvecklade synorgan som påminner om ryggradsdjurens. En sida av bålen är omsluten av en mantel. En stor tvärspringa omedelbart bakom huvudet bildar ett hål i manteln och där finns två eller fyra gälar. Manteln är tjock och muskulös samt kan starkt sammandra sig. Vattnet i mantelns hål pressas ut genom ett kort och muskulöst rör. När vattnet utdrivs med kraft genom rören, förflyttas djuret bakåt.

Hos flera arter finns i mantelns håla den så kallade bläcksäcken, en körtel som avsöndrar en mörk vätska. Då bläckfisken anar oråd sprutar den ut bläck som döljer den och kan därigenom lättare undgå sina fiender. Hos flera arter förekommer ett inre skal, som är hornartat. Hjärtat består av en hjärtkammare samt två eller fyra förmak, motsvarande gälarnas antal. Alla bläckfiskar är skildkönade, och sädescellerna överföres till honorna i kapslar. Bläckfiskar förekommer uteslutande i havet. De flesta arter föredrar varmt vatten. Deras föda består huvudsakligen av kräftdjur och fiskar.

Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/


Biet

Insekter (Insecta) är en klass inom leddjuren och de är de artrikaste bland landdjuren.

Av jordens 1,5 miljoner kända djurarter är 1 miljon insekter. De flesta är bevingade, men det förekommer också primitiva vinglösa insekter (Apterygota). Insekterna är de artrikaste varelserna av alla här på jorden och har existerat i miljontals år. Det vetenskapliga namnet, Insecta, kommer från latin och betyder "insnörd". Vetenskapen som ägnar sig åt insekter kallas entomologi.

Många insekter betraktas som skadedjur av människor, därbland vanligen parasiter (myggor, löss, vägglöss), sjukdomsbärare (flugor, myggor), strukturförstörare (parasiter) och insekter som förstör jordbruksproduktion (gräshoppor).

Insekternas hud är täckt med ett mer eller mindre förhårdnat hudskelett som består av kitin. Kroppen är sammansatt av tre tydligt skilda avdelningar: huvud, mellankropp (thorax) och bakkropp (abdomen). Extremiteterna, som i antal aldrig överstiger tre par hos fullbildade insekter, men kan vara färre, genom att ett benpar förkrympt, sitter bara på mellankroppen. Sällan finns förkrympta extremiteter på bakkroppen.

Insektsplansch ur A history of the earth and animated nature (1848).

Huvudet, som består av flera sammanvuxna leder, bär antenner, munverktyg och ögon. Munverktygen utgörs av den opariga överläppen, ett par överkäkar, ett par underkäkar samt den av ett tredje par, i midlinjen sammanvuxna käkar bildade underläppen. Överläppen är ett litet kitinstycke, som upptill begränsar munöppningen och underläppens midstycke bär den så kallade tungan. Underkäkar och underläpp bär dessutom var sitt par trådlika och ledade bihang, som tjänstgör som känselorgan. Hos bitande insekter är det ofta lätt att urskilja alla mundelar medan mundelarna hos sugande insekter är mest sammanvuxna. Ögonen är antingen fasettögon eller punktögon. Ett flertal insekter har också en förlängd underkäke som kallas snabel men som inte har något med andning att göra utan används bara för att inta föda.

De flesta fullvuxna insekter är utrustade med ett eller två par vingar. De främre sitter alltid på andra leden av mellankroppen och de bakre på tredje leden. Ibland är ett eller bägge vingpar förkrympt och ibland finns inga vingar alls, till exempel hos arbetsmyror. Varje vinge består av två med varandra sammanvuxna kitinhinnor, som hålls utspända av förgrenade kitinlister.

Bakkroppen utgörs av mot varandra fritt rörliga leder som består av en ryggplåt och en bukplåt. Den tunna hud, som förenar dessa plåtar, bildar ett instjälpt veck. Denna anordning möjliggör pumpande andningsrörelser genom bakkroppens rytmiska förlängning och förkortning samt tillåter en stundom enorm utvidgning av bakkroppen vid upptagandet av en större mängd föda samt vid äggstockarnas ansvällning under mognaden av äggen. Bakkroppens sista leder bär ofta olika bihang, som ledade analspröt, griporgan, kopulationsorgan och äggläggningsrör. I baktarmens yttersta del finns ofta stinkkörtlar, ur vilka insekten till sitt försvar avsöndrar illaluktande och sveda orsakande vätskor.

Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/



Det var lite djur på B :)

Ciiiiaaaaooo//Me

Fakta om djur på bokstaven A

Kategori: Allmänt

Anakondan


Ordning:               Squamata

Familj:                 Boidae


Släkte/art:             Eunectes murinus


Livslängd:              20-30 år


Parningstid:            Under regntid


Antal ungar:           20-40 ibland upp till 60 st. (De föds levande)


Könsmognad:           3-4 år


Vikt:                     Vanligen 500 kg. Somliga mer.


Längd:                   Vanligen 5 m, men vissa blir över 10 m.


Förekomst:             Vid de stora floderna Amazonas och Orinoco i Sydamerika.   




Anakondan är den största ormen i världen. En djungeljätte som mycket väl kan övermanna en kokodil. Men trots sin enorma storlek har den ett dåligt försvar mot sin farligaste fiende som är människan.

Anakondan känner sig mer hemma i vattnet än på land, trots sin storlek så har anakondan en mycket bra rörlighet i vattnet. Den simmar mycket bra och kan stanna under vattnet i över 10 minuter, där den väntar på att djur ska komma ned och dricka vatten. Då kastar sig den fram och hugger tag i bytet, och drar ned det i vattnet, om djuret drunknar så behöver inte anakondan döda byetet på sitt vanliga sätt som är att krama ihjäl det.

Normalt sett lever en anakonda ensam i sitt revir. Men när regntiden börjar utsöndrar parningsvilliga honor ett doftämne som lockar till sig hanar. Ormar luktar med sin tunga och det är med hjälp av den som hanarna känner doften.

Anakondors föda består till största delen av fiskar, fåglar, mindre däggdjur men ibland även kajmaner och ormar.

Ibland kan det hända att en anakonda attackerar människor, men det sker väldigt sällan. Oftast är det personer som inte lyssnar på råd de får och ger sig ut på ställen där de medvetet letar efter anakondan och gör att den känner sig hotad. Då händer det att den attackerar människan i försvar men äter inte alltid upp den. Skulle den vara väldigt hungrig händer det att en invånare blir middagen på menyn.


Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/

Bilder hittade på http://www.google.com/


Antilopen

Antiloper, är cirka 90 hjortliknande djurarter fördelade på 30 släkten, och som ingår i familjen slidhornsdjur och förekommer på Afrikas grässlätter. Gruppen är inte särskilt enhetlig, och många arter är mer släkt med getter och får än med varandra. Oftast är de lätta och eleganta, men de kan också vara tunga och oxliknande. Den största arten är elandantilop. De mindre arterna är ofta snabba; några uppnår 100 km i timmen och tillhör de snabbaste landdjuren.

Flera underfamiljer till slidhornsdjuren räknas till antiloperna:


Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/



Alligatorer

Alligatorer och kajmaner (Alligatoridae) är en familj kräldjur som är nära släkt med krokodiler och gavialer.

Alligatorerna skiljer sig från krokodilerna genom att alligatorernas huvuden är bredare och kortare, deras käkar är mer U-formade än krokodilernas och deras käkleder är kraftigare. Deras nos är trubbigare och den fjärde underkäkstanden är stor och passar in i en grop i överkäken. Alligatorerna saknar taggig kant på bakfoten och bakbenen (som finns på krokodiler). De skiljer sig också genom att simhuden är mycket mindre omfattande på alligatorer och bara når till halva tåns längd. I allmänhet är alligatorer mindre farliga än krokodiler.

I Europa finns alligatorer som fossil från kritaperioden till pliocenperioden. Nu finns endast två arter: Mississippialligator och den mindre Kinesisk alligator. Namnet alligator kommer från spanskans el lagarto, ödlan.

I Centralamerika och Sydamerika finns fem arter av släktet kajmaner (Caiman) som skiljer sig från alligatorerna genom avsaknad av ben mellan näsborrarna och genom dess pansar på magen består av överlappande beniga fjäll som består av två delar som är förenade av en sutur. Vissa zoologer delar upp kajmanerna i tre släkten.

Kajmanernas naturliga miljö är sötvatten. De påträffas endast mycket sällan i brackvatten och aldrig i saltvatten.

Den största arten inom familjen Alligatoridae är mississippialligatorn som kan bli upp till 7 meter lång och väga nästan ett ton; mississippialligatorn är således den största alligatorn.

Den största kajmanen är glasögonkajmanen som kan bli upp till fyra meter lång och väga troligen några hundra kilo. Glasögonkajmanen lever i Amazonas, Brasilien.

Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/


Ankor

Anka är den domesticerade formen av and. Hannen kallas andrake, drake, andrik eller ankbonde, honan oftast bara anka, och ungarna ankungar eller ällingar. Många andra språk skiljer inte på "tama änder" och vilda, utan har samma ord för bägge. Ankor kan flyga. Deras topphastighet är runt 100 km/h.

De flesta ankraser härstammar från gräsand (Anas platyrhynchos).

Den vanligaste rasen av anka är Pekinganka[källa behövs] , en stor ankras på ungefär 6 kilo som är vit med gul eller röd näbb. Det är detta utseende som utgör sinnebilden av begreppet anka. Andra raser som finns i Sverige är svensk gul anka, svensk blå anka och blekinganka. Det finns även mindre raser av ankor, exempelvis mignon-ankor (eng. call ducks). Mindre raser av ankor kan flyga, men stora ankor som pekingankan håller sig på marken - dock simmar de bra. På land är de tämligen klumpiga, och går långsamt och vaggande. Föda söker den främst i vattnet där den silar vattnet genom näbben på jakt efter mat, men de födosöker även på land.

Vi har även en väldigt känd anka, nämligen Kalle Anka. Han finns som serietidning, långfilmer, kortfilmer och han är med på julafton. Han lever i Ankeborg med en massa vänner och släktingar och han har ett hett temperament och råkar alltid i trubbel.


Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/



Alger

Alger (latin: algae) är de organismer som utvinner energi ur ljus genom fotosyntes, vanligen lever i vatten och inte är växter. De flesta alger använder klorofyll för fotosyntesen. De är släktskapsmässigt (fylogenetiskt) vitt åtskilda och alltså inte en taxonomisk grupp.

Till algerna räknas många olika organismer, från mycket små och enkla encelliga till stora och komplexa flercelliga organismer, till exempel brunalger som kan bli 60 meter långa och väga 300 kg. Cyanobakterier kallades förr felaktigt för "blågröna alger", men de är bakterier och inte alger.

Alger har traditionellt betraktats som enkla växter och en stor grupp av alger är besläktade med högre växter. De flesta algerna är protister. Till protisterna räknas även bland annat (urdjur, protozoa), som traditionellt ansetts mer djurlika. Alger utgör alltså inte en evolutionär gren.

Algerna saknar ledningsvävnad för transport av vatten. Alla alger saknar blad, rötter och blommor och andra organ som utmärker växterna. De skiljer sig också från andra protozoer genom att i allmänhet vara fotoautotrofer. Detta är dock en otydlig distinktion eftersom några alger är mixotrofa, det vill säga de utvinner sin energi genom såväl fotosyntes som till exempel fagotrofi och osmotrofi. Hos några encelliga arter har fotosyntesapparaten helt tillbakabildats; dessa alger förlitar sig alltså helt på externa energikällor.

Alla algers fotosyntetiska förmåga härstammar evolutionärt från cyanobakterierna. Algerna uppskattas stå för omkring 73-87 procent av den globala syreproduktionen.

Alger lever vanligen i vatten eller på fuktiga ställen. De återfinns alltså både på land och i marina miljöer, men eftersom alger saknar den ledningsvävnad och andra egenskaper som ett liv på land kräver är de mer vanligt förekommande i haven och i tropiska miljöer. Lavar består av en alg i symbios med en svamp, och i lavar kan algen överleva även i torra miljöer.

Algerna har en viktig roll i den marina ekologin. Mikroskopiska arter som svävar fritt i haven (i pelagialen eller vattenpelaren) kallas fytoplankton och utgör den marina näringskedjans primärproducenter och huvuddelen av havens växtplankton. Vid Sveriges kuster finns alger bland annat i form av grönslick närmast vattenytan.

I mycket höga koncentrationer, så kallad algblomning, kan dessa alger konkurrera ut andra livsformer genom att förgifta dem och vara farliga för badande människor. Bentiska alger som tång eller sjögräs växer framför allt i grunda vatten och används bland annat för tillverkning av agar och gödningsmedel.

Den vetenskap som studerar alger kallas fykologi.

Fakta hittad på: http://www.wikipedia.se/
Bilder hittade på http://www.google.com/


Jag kommer fortsätta skriva Om ca 5 djur på varje bokstav.
Har ni önskemål på någe speciellt djur som jag ska skriva om så får ni gärna skriva det här på bloggen!


Idag har jag bara suttit hemma..är lite småförkyld så jag har ingen större lust att gå ut..O då passar det ju bra att skriva lite här på bloggen :)

Ciiiiaooo /Me

Min dag på stadium :)

Kategori: Allmänt

Min dag på stadium igår såg ut såhär!

Vi åkte först till den som ligger på aspholmen..där köpte jag en tröja..
Jag hade redan en sån men i en annan färg!
den hade jag redan..
O den köpte jag :)


Sen åkte vi ut till Stadium på Marieberg..Där köpte jag:

Sånna vantar fast dem var röda :)

 O denna skitsnygga tröja ;)

Kunde ha tagit kort med min kamera...men jag kunde inte ha lagt in dem på datorn :S så det fick bli Stadiums egna bilder!

Sen påvägen hem åkte vi in på Mc Onyttig o jag tog det gamla vanliga Chicken Nuggets,currysås,dricka o pommes ;)


Idag ska jag hem till mamma !!
För skolan börjar ju den här veckan :)

Det ligger snö på gräsmattorna men mesarna har plogat bort det som låg på "gång" vägen.Så nu ser det jättefult ut tycker jag :)


Förresten ni som ville att jag skulle skriva om mej själv ..Nu har jag gjort det..gjorde det igår!Bara o läsa o kommentera :D

Ciiiiaaaaaooo//Me

Stackars allergiska!

Kategori: Allmänt

Du Marie  förresten...
Du skriver : låt affärer ta in hundar..Hur tror du det skulle gå?Tror du maten skulle vara lika fräsch?
O tänk alla hundar som skulle kissa o greja inne i affären!

Men det finns ju ändå dem som är allergiska och så som kanske inte kan ha hundhår. Tänk om en hund går in på HM och hårar ner och någon ska prova kläderna och får en allergisk reaktion eller om de slickar på mat i affärer eller bajsar och så det är ju inte bra alls!!

Men alla får ju tycka vad de vill

Förresten..Tänk va svårt alla som är allergiska måsta ha!

Ciiaoo //me

Om mig själv

Kategori: Allmänt

Vad heter du?Jasmine

Hur gammal är du?14 År

Ögonfärg? Brun :)

Hårfärg?Svart/brun

Har du långt eller kort hår?Mellan

Glasögon eller utan?Glasögon :P

Tandställning?Nej

Har du syskon?Ja en storasyster

Vem är din mamma och pappa?Min mamma heter Jane o Min Pappa Heter Anders :)

Har du djur? Ja,1 hund (Rocky),2 katter,en hamster o fiskar :)

Favorit färg? Svart :)

Favorit djur? Hund :)

Favorit mat? Typ Bacon o Makaroner..O Mc donalds :)

Vad lyssnar du på för musik? Typ Björn Rosenström o mycke mer..

Vad vill du gå för program på gymnasiet?Djur o natur eller liknande(någe med djur)

Sportintressen? Rida,spela innebandy(fast gör inte det,men det är kul. )

Bästa film? Vet inte

Bästa bok?Gullhunden:)

Var har du bott under ditt liv?I Örebro o i Nora :) 2 ställeni Nora o Många olika ställen i Örebro.

Vilken årstid gillar du mest?Vår/sommar

Favorit blomma?Ros :)

Vad är din klädstil?typ Tajta Jeans o linne :) Vet inte vad det kallas :O Tycker vi kan säga MIN stil :D

Har du tatueringar?Nej

Har du piercingar? Ja,en i naveln o i öronen ,som typ alla har.

Favorit skådespelare/skådespelerska?Johnny Depp :D

Vart vill du resa? (Både i Sverige och utomlands). Alla djurparker i sverige :)

Har ni snö?Ja just nu!

Hur kallt har ni?- 2 just nu bara !

Har du egen dator?Nja man kan säga det..Nästan bara jag som sitter vid datorn hos mamma ;)

Bästa TV serien?Blä..Kollar inte på sånt skit..Men okej Tila tequila :)

Din bästa vän/vänner?Nathalie i lindesberg o Rebecca i Örebro :) O många fler :P

Vad för bilmärke gillar du?  Volvo :)

Vad för mobil har du? Samsung E250

Bästa godiset?Äter inte godis..Nu efter det nya året!

Berätta lite om din hund Rocky: Han är min allra bästa vän..O jag skulle alldrig kunna träffa en bättre hund tror jag..
Han är med mej på allt jag vill :) Han vaktar mej när vi är ute o vi gosar på kvällen innan jag sover  :) En riktig söt Knähund..Fast han är stor!

Jaha det var lite om mig :)
Kan ju inte skriva allt..då skulle det ju bli massor..Man skulle inte orka läsa det ;O

Ciiiiiaaaoo // Me

Ansvarslösa Människor!

Kategori: Allmänt

Oj Oj Oj..Igår Hade jag ca 423 besökare o många kommentarer :O
Det vill jag se fler gånger :) Ni får gärna ge förslag på vad jag ska skriva om :)

Idag ska jag till stadium bl.a för som ni kanske läste i ett av dem tidigare inläggen så fick jag presentkort där!
Jag tror jag ska köpa en huvtröja som jag såg innan jul ,får hoppas den finns kvar :)
Annars hittar jag säkert någe annat snyggt! Stadium brukar ju ha bra kläder så varför inte?!
Ja undrar om vi åker ut till stadium på marieberg eller om vi tar det som typ ligger på aspholmen?!Det på stan tror jag inte vi tar ialla fall!!

Rocky får Ialla fall följa med på en liten tur!!
Just det nu kommer vi in på hundar igen då kan jag säga en till liten sak :
Det är så jävla slött att binda hunden  utanför affären..Jag menar kan dem inte först gå ut med hunden o sen gå till affären eller tvärt om?!En dag kanske hunden blir snodd vad gör dem då?!
Jag skulle alldrig falla mej in att sätta Rocky eller någon annan hund utanför någon affär!

Hundarna är våra djur, för en del är det som deras barn ju och så gör de så. Inte skulle ni väl binda era barn utanför en affär för att de inte får komma in? Det vore ju att plåga dem så var är skillnaden med hundarna? Det är fegt, så fegt.
Jag tycker att man borde tänka på sådant innan man går till stan med en hund om man får ta med den in eller inte. Tänk om det är kallt eller regnar och finn snö? Inte kul att sitta ute då för en hund.

Så tänk på det innan ni skaffar hund och binder de utanför någon affär!!

O förresten Tänk er själva att inte få komma in på någon krog o får gå hem kylan!!
Det är samma för en hund..antingen sitter den utanför i kylan eller i värmen :(
O folk som låter hundarna sitta i en kockande varm bil mitt i sommaren när det är jätte varmt!

Allt det här är bara massa sjuka grejer precis som "kamp".Varför började man med kamp?varför gör man det ens?
Varför börjar man sätta hunden utanför affären o varför tar man med hunden i bilen på varma långa turer ?När man inte måste!?

Nu fick ni höra lite mer tycken från mej!!
För dem säger att bloggen ska vara en dagbok på internet så då skriver jag vad jag tycker o tänker!det hade jag gjort ändå!

Ciiiiiiiiiaaaaooo//Me

Hur Mycket IQ Har du?

Kategori: Allmänt

Hur IQ befriad är du?

Har du...?

( ) Låst in dina  skåpnyckar i skåpet? 

( ) Sprayat hårspray i ögat?

(X) Trasslat in ditt hår i hårborsten?

(X) Gått in i en lyktstolpe? 

(X) Fått tuggummi i håret?

(X) Fastnat med tungan i ett räcke på vintern? (Det var i en stolpe) 

( ) Slagit sönder ett glas när du ska hålla tal?

(X) Missat blomkrukan när du skulle vattna blommorna? (Vem har inte det ;) 

( ) Trampat barfota på en igelkott? 

(X) Tagit på vänsterskon på högerfoten och tvärt om? 

(X) Slagit dig på fingret med en hammare? 

(X) Råkat trycka på stänga av på datorn? 

( ) Snubblat på en fotboll?

( ) Gett kattmat till din hund?

( ) Kallat en lärare för mamma eller pappa? (inte vad jag kan minnas) 

( ) Stoppat in en cigarett på fel håll i munnen? 

( ) Fått IG på fler än fem prov i rad? 

(X) Sprungit på ett litet barn? ( det var inte meningen)

( ) Gått i en vattenpöl med ett hål i skosulan..?

( ) Tryckt in din nyckel i fel skåp och försökt att öppna? 

Totalt: 9

Multiplicera nu ditt tal med 5

9x5= 45

00-25% Du är rena geniet

25-50% Du kan ju vara smartare

50-75% Du kanske borde g¨ett extra år i skolan?

75-100% Sök hjälp

Tack för alla kommentarer!

Kategori: Allmänt

Idag har jag mest bara varit hemma..
Nu kollar jag på ishockey juniorpojkar :)

Just det..det var någon/några som frågade om jag hade djur själv.
Jag har 2 hundar,2 katter,en hamster o fiskar o så klart lite dammråttor ibland :)
Min Hamster ska betäcka en hamstertjej så jag kanske sparar en liten hamster oxå :)
Jag ska flytta mitt akvarium till pappa ialla fall :)

Hörde många tråkiga kommentarer på mitt inlägg om katter!
T.ex någon som drängt sina kattungar i poolen o tatuerade på sina katter o allt vad det var...Men lite intressant var det oxå..

Tack för alla besök o kommentarer!!Besök gärna min blogg ofta!Kan hända att jag kommer på att skriva någe intressant :)

Ciiaoo //Me

Ariel och andra sjöjungfrur

Kategori: Allmänt

Ariel är en tecknad figur från Disney. Hon är en sjöjungfru som bor i havet med sin pappa och en massa systrar. Det finns tre långfilmer med henne plus en massa avsnitt som visats på bland annat Disneydags på TV.
I första filmen träffar hon sitt livs kärlek och i andra får de barn. I tredje filmen får man följa henne från sin uppväxt då hennes mamma också är med.
Hennes kompisar är guppyn Blunder, krabban Sebastian och måsen Måsart.

Sedan finns det legender om att det satt en sjöjungfru på en klippa som fick sjömän och båtar att köra in i klipporna och att skeppen sjönk. Lorelai tror jag hon kallades av en del.

En sjöjungfru har en fena och sedan en mänsklig överkropp. Ariel har grön fena och sedan långt rött hår och lila snäckor som "bh". Det finns de sjöjungfrur som inte har någon "bh" men det är i mer vuxna filmer och inte i dem för barn.

Ariel hon fick inte vara på land för sin pappa för människorna är farliga. Så hon räddar en människa som höll på att drunkna och sålde sedan sin röst till henne för att få ben och kunna leva med honom på land. Sedan dödas häxan och hon hamnar i havet men hennes pappa ger henne ben och varje gång hon är i havet blir hon sjöjungfru och på land är hon människa.

I andra filmen har hon barn och man får följa henne.
Vet ni något mer om sjöjungfrur så skriv ;)

Nu lite om katter,finns idioter vad det gäller katter oxå :(

Kategori: Allmänt

Nyss skrev jag om hundar o nu är det dags för katter :)

Det finns så många olika raser..Men några kan jag skriva om :)

Vi börjar med Norsk skogskatt..
Den är fin o stor o har mycket hår :)
Den är ju bra för sånna som inte är allergiska o kanske vill ställa ut sin katt o jobba med pälsvård.

Sen har vi ju maine Coon som jag oxå gillar :)
Dem är Långa o fina :) passar nog väldigt bra till Utställning dem med för dem som är intesserade!!

O Vanlig Bondkatt/Huskatt finns ju oxå..
Den går nog med dem som är allergiska t.o.m!
Dem ska man nog inte ställa ut ,utan bara ha som sällskapskatt..Men fina är dem :)

O dem inte lika fina sphynx katterna som inte har någe hår finns det ju såklart oxå.
Den passar logiskt sett bra till dem som är allergiska o utställningen har jag alldrig hört talas om.


Alla katter som har "hår" är så himla söta..eller förresten inte exotic o perser.
Kattungarna är söta ialla fall :)


Sen finns det idioter som är dumma mot katter oxå.
Som tar med katten ut till sommarstället o sen lämnar kvar den där..
Alla Som någongång har gjort det...eller vet någon som gjort det...Tänk er att bli kvarlämnade själva o inte få någon mat eller  tak över huvudet.Eller att lämna era barn själva någonstans utan mat eller dig.

Till er som ville att jag skulle skriva om lite katter oxå!

Ciiiiiiiaaaooo //Me

Jävla idioter som inte fattar någe :)

Kategori: Allmänt

Man säger att Staffe-raser (amstaff,pibull,staffordshirebullterrier.) biter mäst men då är det ju konstigt att dem inte ligger med på "topplistan" av hundraser som biter mest.Där ligger nämligen bland annat Golden Retriever som är en Så bra familjehund som det sägs.Det är den nog men den kan bita i många olika lägen..
Det spelar ingen roll om det är en t.ex golden retriever som är 4 år o har levt med småbarn i 3 år..den kan bita när som helst!

Jag utpekar inte Golden Retriever för själv tycker jag att dem är helt underbara hundar..
Men som alla tror så är det ju staffe raser som biter mest..
Fast egentligen tror jag det nog inte är det för grejen är att Staffe raser biter hårt o sätter sig kvar när dem väl biter o andra raser biter oftare men inte lika hårt!Det är det jag tror många inte förstår!!!

Varför just dem kallas kamphundar kan jag inte heller förstå för det beror ju helt på ägarna,hur dem uppfostrar hunden och hur dem är mot hunden...Jag menar om någon i valpens släkt är "kamphund" så är det ju klart att den får ett minne utav vad det är om man T.ex skulle leka med en dragkampstrasa eller någe liknande.

Likadant om man tränger in hunden när den är liten o det går "bra" sen gör man det när den är stor..det kanske går bra men annars går det ju absolut inte bra...för staffe raser biter ju oftast bara när dem blir trängda eller "hotade."


En Staffe ras skulle nog bita mot halsen eller något lite tjockare ställe om den skulle bli tvungen medans en liten pudel T.ex skulle bita i tåna eller fingrarna...Men en Pudel eller annan ras skulle alldrig känna sig tvingad eller hotad på samma sätt.

Tack vare alla som har kampat o allt så ,så kallas dem "kamphundar" även fast alla inte används till kamp.
Nu kanske dem t.o.m ska förbjudas i sverige..
Eller ialla fall inte kunna säljas på samma "vilda" sätt..så det inte blir samma "kamp."

Många som T.ex på blocket skriver : Ej till Kamp..
Men när dem väl har sålt den så vet väl inte dem vad den nya ägaren gör med den?

Det finns ju många snälla ägare som bara har den som sällskapshund o t.o.m i barnfamilj..
Akira min systers gamla hund bor i en barnfamilj nu..hon har alldrig gjort någon nåt..

ALLA SOM HAR HUNDARNA TILL KAMP TYCKER JAG ÄR JÄVLIGT DUMMA!!!
Ta väl hand om hunden istället..vad är det som är så roligt med att kampa med hunden?
Ta hunden som den är så blir det bättre det kan jag garantera för hunden mår för det mesta bara dåligt av kamp!!
Staffe-raser kan faktiskt vara familjehundar dem oxå!!


Ciiiiiiiiiiaaaaaaooo// Me :)

Hej o Hå!

Kategori: Allmänt

Hej o Hå!
Igår var det nyårsafton men jag gjorde inget speciellt!Någon annan som gjorde någe lite mer roligt?

Jag kollade mitt bmi igår på datorn o det har gått ner ännu mer!För ett tag sen så låg det på ca : 15,6 Nu låg det på ca : 14,6!!Inte roligt..Så just nu väger jag bara 37-38 kilo..
Du Åsa jag tror inte det blir som du sa...Jag går neråt istället för uppåt :(

Igår smällde dem massvis utav raketer utanför mig o jag var vaken till halv tre eller nåt..
Dem hade sönder glasflaskor så imorse när vi skulle gå ut med rocky så fick vi ta en liten omväg för att han inte skulle få glas i tassen..
Jag har bestämt mig för att jag inte gillar nyår...Egentligen..Vad är det som är så speciellt?
Det blir bara synd om alla djuren..Jag vet en hund som heter alizze...hon ligger i badrummet hela nyårsafton!!O många vill ju inte ens gå ut..som tur är så är rocky en sån hund så han går ut i ur o skur :O
Men ett nyårslöfte fixade jag iaf...Men det kan jag nte säga :P

Ciiiiiiiiaaaooo //Me